Ciekawostki

Na czym polega franczyza? 

Franczyza to coraz częściej spotykany sposób powstawania nowych przedsiębiorstw zwłaszcza w branży gastronomicznej. Polega on na współpracy między głównym franczyzodawcą, a niezależnym franczyzobiorcą. Dzięki takiej koordynacji obie strony zdobywają zyski i mogą cieszyć się rozpowszechnianiem marki. System ten nie wymaga szczególnych umiejętności od zaczynających przedsiębiorców. W dziale gastronomicznym potrzeba jedynie zamiłowania do przyrządzania posiłków i gotowania. To niewątpliwie dobre rozwiązanie dla każdej osoby, chcącej wypróbować swoich sił w restauracjach typu fast food, przy jednoczesnej gwarancji zarobku. Jakie są jednak zalety i wady takiej formy sprzedaży?

Wady związane z franczyzą fast food

System franczyzy to sposób na rozkręcenie własnej działalności podlegającej innej firmie. Wiąże się to z niepewnością co do jej stabilności i sytuacji rynkowej. Wybierając markę do utworzenia własnej franczyza fast food Warszawa, należy sprawdzić jej dochody i popularność, aby uniknąć sytuacji, w której przedsiębiorstwo będzie nieopłacalne lub zostanie zamknięte. Dodatkowe wątpliwości może budzić podział zysków między obie strony. Warto zapytać franczyzodawcę, jakie prawa obowiązują w Waszej umowie i ile procent utargu Ci przysługuje. Dokonując odpowiedniego rozeznania na rynku można uniknąć ryzyka związanego z podjęciem się pracy w danej sieci gastronomicznej.

Zalety otwarcia działalności na zasadach franczyzy fast food

W branży gastronomicznej znaczącą zaletą tego rodzaju sprzedaży jest zapewnienie przez franczyzobiorcę wyposażenia kuchennego w postaci pieców, palników, garnków, naczyń, a nawet przyrządów kuchennych. Dodatkowo przekazuje on gotową kartę dań restauracji i opracowane przepisy. Dzięki temu przyrządzanie posiłków jest niezwykle łatwe i przyjemne. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty związane z ponoszeniem kosztów utrzymania działalności to franczyzodawca jest zobowiązany do ich uregulowania. Marka odpowiada za opłaty czynszu, ZUS-u dla Ciebie i Twoich pracowników, a także za wynagrodzenie ich pracy. Ponadto spółka finansuje zakup towarów, dzięki czemu nie musisz martwić się o prawidłowe zaopatrzenie lokalu i znajdywanie wysokiej jakości produktów spożywczych. Rozpoczynając współpracę z firmą otrzymujesz udziały związane z jej kapitałem, a także dostajesz gotowy lokal do otwarcia znajdujący się bliskiej lokalizacji od Twojego miejsca zamieszkania. Przykładowo w Warszawie franczyzę fast food można prowadzić w całorocznych punktach gastronomicznych i przyczepach, dzięki którym uzyskuje się przychody każdego miesiąca. Oprócz tego możliwe jest zdecydowanie się na wózek gastronomiczny lub rikszę. W takiej sytuacji to Ty zarządzasz gdzie pojawisz się wraz z własną, przenośną restauracją. W okresie letnim mogą to być Bulwary Wiślane, Pałac Kultury lub Pola Mokotowskie. Do lokali całorocznych zalicza się również wyspy w galeriach handlowych, gwarantujące stałe miejsce i dużą liczbę klientów. Istnieje wiele lokalizacji, w których będziesz mógł uzyskać stałe dochody, a Twój punkt będzie rozpoznawany przez odwiedzających. Działalność fast food w formie franczyzy cieszy się niemałą popularnością i są opłacalnym biznesem dla wielu małych przedsiębiorców.

Z jaką siecią podjąć współpracę?

Przystępując do franczyzy, warto rozeznać się w ofertach wielu sieci. Dobrym wyborem będą spółki, które przyrządzają egzotyczne potrawy. Wzbudzają one zainteresowanie wśród klientów i umożliwiają poznanie kuchni świata, dzięki czemu poszukiwacze nowych smaków do nich wracają. Takie lokale są bezkonkurencyjne i zdobywają duże przychody. Sieci gastronomiczne powinny mieć jasne warunki współpracy, niepozostawiające wątpliwości franczyzobiorcom. Ponadto należy szukać marek innowacyjnych i zaufanych, otwartych na nowe pomysły. Są one przystosowane do zmieniających się trendów i wzbudzające miłe odczucia wśród klientów. Widząc powstające lokale w mieście odbiorcy chętniej zdecydują się zatrzymać w nich na posiłek. Najważniejszym aspektem jest jednak komunikatywna i przyjazna relacja ze spółką, dlatego decydując się na nią warto zwrócić uwagę na jej podejście do młodych przedsiębiorców, posiadających marzenia i niepowtarzalne zainteresowania.

Podobne artykuły